شرکت در لغت به معنای شریک شدن است و از نظر حقوقی به کسب و کارهایی اطلاق میشود که شرکا سود حاصل شده را بین خود تقسیم میکنند. شرکتها انواع مختلفی دارند که یکی از مهمترین آنها شرکتهای سهامی است که خود به دو دسته شرکتهای سهامی خاص و عام تقسیم میشوند. اگر قصد راهاندازی کسب و کار یا ثبت شرکت خود را دارید دانستن تفاوت شرکت های سهامی خاص و عام کمک بزرگی به شما در پیشبرد اهدافتان میکند. در این مقاله از ثبت بزرگمهر به این پرسش پاسخ میدهیم که تفاوت شرکت سهامی خاص و عام در چیست.

معرفی شرکتهای سهامی عام و خاص
شرکت سهامی عام کاملترین نوع شرکت سهامی است که در آن موسسین قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند. این شرکتها عمدتا برای انجام امور مهم که سرمایه فردی کفاف آن را نمیدهد تاسیس میشوند همچنین تمام سرمایه این شرکت توسط موسسین تامین میشود؛ و قاعدتا افراد کمتری در سهام این شرکتها شریک هستند. اطلاع از تفاوتهای شرکت سهامی خاص و عام میتواند به شما در ثبت برند و پیدا کردن مسیر کسب و کار خود کمک کند.
تفاوت شرکت سهامی خاص و عام
این دو نوع شرکت علاوه بر شباهتهای بسیاری که با یکدیگر دارند دارای تفاوتهای بزرگی هستند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره میکنیم. همچنین اگر قصد ثبت شرکت در تهران یا سایر شهرهای ایران را دارید، میتوانید به موسسه ثبت بزرگمهر مراجعه کنید.
از مهمترین تفاوتهای شرکت سهامی خاص و عام میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تامین سرمایه: یکی از مهمترین تفاوتهای شرکت های سهامی خاص و عام شیوه تامین سرمایه است. اصلیترین تفاوت شرکت سهامی خاص و عام به زبان ساده این است که در شرکتهای سهامی عام بخشی از سرمایه توسط موسسین و بخش دیگر آن از فروش سهام به مردم تامین میشود که شرکتهای سهامی خاص مجاز به انجام این کار نیستند و تمام سرمایه مورد نیاز شرکت توسط موسسین تامین میشود.
حداقل نصاب سرمایه: حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس شرکت دیگر فرق شرکت سهامی خاص و سهامی عام است که در شرکتهای سهامی عام این رقم پنج میلیون ریال و در شرکتهای سهامی خاص این رقم به یک میلیون ریال کاهش پیدا میکند.
نام شرکت: دیگر تفاوت شرکت سهامی خاص با عام این است که در شرکت سهامی خاص عبارت شرکت سهامی خاص و در شرکت سهامی عام عبارت شرکت سهامی عام باید حتما قبل یا بعد از نام شرکت بدون فاصله در تمامی اطلاعیه ها و آگهی های شرکت نوشته شود.
اعضای هیئت مدیره: تعداد اعضای هیئت مدیره در شرکتهای سهامی عام نباید از پنج نفر کمتر باشد و در شرکتهای سهامی خاص تعداد اعضای هیئت مدیره حداقل سه نفر است که در هر دو این شرکتها اعضای هیات مدیره باید یک نفر را به مدیریت برگزینند و حدود اختیارات آن را مشخص کنند.
اظهارنامه ثبت: در شرکتهای سهامی خاص اظهارنامه ثبت شرکت به امضای تمامی سهامداران شرکت میرسد ولی در شرکتهای سهامی عام اظهارنامه ثبت فقط به امضای هیات موسس میرسد.
مجمع عمومی موسس: در شرکتهای سهامی عام تشکیل مجمع عمومی موسس الزام قانونی دارد؛ اما در شرکتهای سهامی خاص تشکیل مجمع عمومی موسس الزامی نیست.
نقل و انتقال سهام: در شرکتهای سهامی عام نقل و انتقال سهام نمیتواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا صاحبان سهام شود؛ اما در شرکتهای سهامی خاص اساسنامه تعیین و تکلیف میکند.
اوراق قرضه: اوراق قرضه را فقط شرکتهای سهامی عام میتوانند تحت شرایط قانونی و مقرر در اساسنامه منتشر کنند و شرکتهای سهامی خاص، حق انتشار اوراق قرضه را ندارند.
مبلغ سهم: در شرکتهای سهامی عام، مبلغ اسمی هر سهم نباید از ده هزار ریال بیشتر باشد ولی در شرکتهای سهامی خاص، از لحاظ قانونی هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رعایت شرایط و قواعد قانونی: برای تشکیل شرکتهای سهامی عام رعایت شروط بسیاری طبق قانون الزامی است اما برای شرکتهای سهامی خاص غیر از شروطی که در ماده 20 قانون تجارت ذکر شده است رعایت دیگر شرایطی که برای تاسیس شرکتهای سهامی عام مورد نیاز است الزامی نیست.

جمع بندی
به طور کلی میتوان گفت این دو نوع شرکت علیرغم شباهتهایی که با یکدیگر دارند تفاوتهای بسیاری دارند که مهمترین آن ها شیوه تامین سرمایه است. شرکتهای سهامی عام بنا به قوانین و بر اساس اساسنامه و تحت شرایط قانونی میتوانند با فروش اوراق قرضه مردم را در سهام شرکت شریک کنند و عموما برای انجام فعالیتهای مهمتر و بزرگتر تاسیس میشوند.
سوالات متداول
مهمترین تفاوت شرکتهای سهامی خاص و عام در چیست؟
مهمترین تفاوت این دو شرکت شیوه تامین سرمایه و دخالت دادن مردم در سهام شرکت است.
شرکتهای سهامی عام بیشتر در چه زمینههایی فعالیت میکنند؟
این نوع شرکت کاملترین نوع شرکت سهامی است و مسلم است برای انجام امور مهم از قبیل استخراج معادن و تجارت با کشورهای خارج و تاسیس کارخانجات و ایجاد سدها و بانکها تشکیل میشود که سرمایه فردی کفاف آن را نمیدهد.
شرکتهای سهامی خاص بیشتر در چه زمینه هاییفعالیت میکنند؟
شرکتهای سهامی خاص به طور کلی محدودیتی برای فعالیت ندارند و قانونگذار شرکت سهامی را هرچند فعالیت آن تجاری نباشد شرکت بازرگانی و تجاری به حساب میآورد.